ГРАДОСКОП стартира платформа от събития за градската среда

ГРАДОСКОП стартира платформа от събития за градската среда

Мултидисциплинарната организация ГРАДОСКОП стартира новата поредица от дискусионни събития DESIGN FACTORY, посветени на дискусия и обмяна на опит в сферата на архитектурата и дизайна на публична среда у нас. Платформата ще служи за споделяне на добри практики и дискусия на тенденции и проблеми в проектирането и изпълнението на публични пространства в българските градове.

“В DESIGN FACTORY ще поставяме фокус върху теми, свързани с качеството на споделените градски пространства, за да работим за налагането на по-висок стандарт при дизайна на публичната среда у нас.” разказва за целта на платформата Павел Янчев от екипа на ГРАДОСКОП. “Ще търсим скорошните добри проекти от България, за да чуем презентации лично от техните създатели и проектанти и ще дискутираме с представители на сектора тенденциите, стандартите, нормативната рамка и възможните решения на проблемите, които стоят пред нас, за да постигаме по-качествена градска среда.”, добавя още той.

Първото събитие на тема ГРАДСКО ОСВЕТЛЕНИЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ ще се проведе на 28 септември в сградата на Сточна гара и включва представяне на добри примери и решения по двете теми от България и дискусия за стандартите и нормативната рамка с представители на институциите и браншовите организации. Като добри практики в сферата ще бъдат представени наредбата за градска среда  и проекта за стандарт на обзавеждане в пешеходните зони на Столична община.

Като пример за успешно реализирани съвременни решения за градско осветление и обзавеждане ще бъдат представени площада във Враца, кът за наблюдение на крайбрежната зона във Варна и елементи в градската среда в Бургас. Ще чуем презентация за последните новости и технологии в градското осветление и ще дискутираме опита на българските градове в градското обзавеждане през последните години. Ще обсъдим нормативната рамка на национално ниво, за да си сверим часовниците и да стимулираме следващи стъпки в развитието на средата в градовете на България.

Събитието ще се проведе в красивата стара сграда на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Специално за повода тя ще бъде преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане от експертите в сферата — CDD, Light Factor и LICHTKOMPETENZ — водени от идеята, че са нужни знание и отношение, за да представяме и развиваме културното ни наследство и публичните сгради и пространства по най-добрия начин.

Организатор на форума е екипът на ГРАДОСКОП с подкрепата на водещата компания в сферата на обзавеждането CDD и специалистите в проектиране и изпълнение на осветителни решения Light Factor и LICHTKOMPETENZ. Поредицата DESIGN FACTORY се реализира в партньорство с Национално сдружение на общините в България, Камара на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България (СУБ), PlaceMake и Градът медиа груп.

ПРОГРАМА за 28 септември

17:00 – 17:30 — Въведение — откриване от Павел Янчев, ГРАДОСКОП

  • Наредба за градската среда на Столична община — арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община
  • Проект на Стандарт за елементи на обзавеждането в пешеходните пространства— Силвия Чакърова, PlaceMake.

17.30 – 18.30 Панел ГРАДСКО ОСВЕТЛЕНИЕ  с модератор Росен Йовчев, Light Factory

  • Параметри за качествено осветление в архитектурата — Лальо Пенев, LICHTKOMPETENZ и  Росен Йовчев, Light Factory
  • Централна пешеходна зона във Враца — проф. д-р арх. Орлин Давчев, MIODESIGN Studio

19:00-20:00 — Панел Градско обзавеждане с модератор Пламен Мартинов, CDD:

  • Кът за наблюдение, Крайбрежна алея във Варна — арх. Георги Бачев, ARHISPROJECT
  • Think Healthy Places Forward — елементи в градската среда в Бургас, арх. Галина Милкова и Моника Маринова, Think Forward

19:30-20:00 — Отворена дискусия за стандартите в градското осветление и обзавеждане с модератор Павел Янчев, ГРАДОСКОП и представител на КАБ, НСОРБ, НАГ и др.

Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна на fb.com/gradoscope

Участието изисква предварителна регистрация на линка: https://www.eventbrite.com/e/design-factory-01-tickets-414159220377