Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Президентът на АСЕ арх. Рут Шагеман получи почетен плакет от председателя на КАБ арх. Владимир Милков

Пътуващата изложба на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ) „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“ гостува в София по покана на Камарата на архитектите в България (КАБ). Събитието е част от „Международните дни на европейската регулирана професия Архитект“, които се провеждат от 22 март до 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА).

Изложбата бе открита на 22 март от президента на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ) арх. Рут Шагеман, която пристигна специално по този повод. На събитието присъстваха около 20 представители на Европейската мрежа на компетентните органи за професията Архитект – ENACA, които проведоха годишната си работна среща в София на 22 март. Повече за срещата на ENACA научете тук. 

Експозицията включва 20 устойчиви и иновативни архитектурни проекти, реализирани в 16 държави – членки на ЕС. „Изложбата представя ролята на архитектите в създаването на наистина конкурентна, обогатяваща и устойчива Европа. Архитектът е носител на комплексни познания, на чувствителността на твореца, той създава ефективни решения на съвременните предизвикателства, породени от климатичните промени. Проектите показват, че е възможно да се проектират градски пространства, които са способни да се справят с екстремни климатични условия, като същевременно повишават комфорта на обитателите и тяхното благополучие“, представи концепцията на изложбата арх. Нина Танчева, член на УС на КАБ, която бе водещ на събитието.

 

„Благодаря за възможността да присъствам на срещата на ENACA и да посетя София за първи път. В момента Европа е изправена пред много предизвикателства и затова е важно да се срещаме и да дискутираме развитието на архитектурната професия. Изложбата показва как трябва да се отстоява и поддържа високото качество на архитектурата. Тя представя не само големи проекти, но и по-малки, които използват нестандартни материали и местни технологии. Защото Европа е ценна със своето разнообразие и национални различия, важна част от които е и архитектурата“, заяви президентът на АСЕ арх. Рут Шагеман, която откри изложбата.

Арх. Шагеман получи почетен плакет от председателя на КАБ арх. Владимир Милков. Приветствия към гостите отправиха арх. Олга Михаликова, президент на ENACA, арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ и арх. Истелиана Атанасова, член на УС на Съюза на архитектите в България.

Международните дни на европейската регулирана професия Архитект“ продължават с кръгла маса „Практикуване на професията Архитект в Испания и Германия“, която ще се проведе на 2 април 2024 г. във “Виваком Арт Хол”.