Архитектурна изложба 2022 откриха в Хасково

Архитектурна изложба 2022 откриха в Хасково

За втора поредна година в художествена галерия “Форум” в Хасково бе открита “Архитектурна изложба 2022”. Организатори са РК Хасково и Дружество на САБ Хасково с подкрепата на Община Хасково.

„За мен е чест да открия изложбата, която представя творческите постижения на 18 талантливи архитекти от Хасково и региона. Архитектурата е материално изкуство и нашите творби оставят културни знаци и отпечатъци в историята на обществата, като предават послания за бъдещето“, заяви при откриването на експозицията арх. Нина Танчева – председател на РК Хасково. 

Изложбата се отличава със съвременна креативна линия и тенденция в изложените архитектурни проекти – от еднофамилната къща до многофункционални сгради, обществени, търговски и промишлени, анализ на паметник на културата, интериори.

В експозицията участват 18 архитекти от РК Хасково като представят с красиви визуализации своите проекти: арх. Антон Щерев, арх. Милица Кирева, Йоана Георгиева, арх. Анна Апостолова, арх. Валентин Маринов, арх. Горан Апостолов, арх. Мюмюн Хасан, арх. Саранди Сарандиев, арх. Огнян Костадинов, арх. Красимира Георгиева, арх. Лилия Лозева, арх. Нина Танчева, арх. Слави Славов, арх. Стойчо Добрев, ланд. арх. Драгомир Андонов, арх. Елисавета Георгиева, арх. Деляна Панайотова и арх. Георги Арнаудов.

Арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ, поздрави участниците в изложбата за творческото въображение и професионализма, като пожела на РК Хасково да продължи да представя професионалните успехи на архитектите от региона и в бъдеще. Той подчерта, че е изключително важно браншът да бъде в синхрон с най-новите тенденции в архитектурата и въобще в общественото развитие, като участва активно в инициативите на ЕС за Зелената сделка и „Новия европейски Bauhaus“ .

Арх. Тодор Булев, председател на УС на САБ, цитира крилатата фраза на Хипократ: „Животът е кратък, изкуството вечно“, като подчерта значението на изложбата за развитието на Хасково.

Кметът на Хасково Станислав Дечев поздрави професионалната гилдия с думите: „Вие сте до хората, когато градят своя дом, до всеки от нас, защото заедно изграждаме Хасково“.

Арх. Константин Пеев – зам.-председател на УС на КАБ и Областният управител на област Хасково Катя Панева също поздравиха регионална колегия Хасково и участниците в експозицията за таланта и активната позиция в живота на града.

На събитието присъстваха зам.-председателят на КАБ арх. Борислав Борисов и голяма част от Управителния съвет на КАБ. Сред гостите бяха архитекти от регионалната колегия, инженери, представители на медиите, много приятели и граждани на Хасково.

Архитектурната изложба в Хасково се превръща в ежегодна традиция!