ADOLF LOOS – PIONEER OF MODERN LIVING / на живо обиколка на вила Винтерниц

ADOLF LOOS – PIONEER OF MODERN LIVING / на живо обиколка на вила Винтерниц

Виртуално запознаване с творбите и идеите на Адолф Лоос (1870-1933), с което ще припомним 150 години от рождението на този забележителен архитект. Ще ви представим последователно творбите на Лоос чрез серия онлайн събития, подготвени за Чешките центрове на специално създадената за тази цел Фейсбук страница.

Адолф Лоос е един от най-влиятелните европейски архитекти в края на 19. и началото на 20.век, който става известен и с литературните си прояви. В есетата си формулира основите на цялото модернистично движение. След като три години учи и живее в САЩ, той се премества във Виена, където пише редица противоречиви есета, най-известното, от които е „Орнамент и престъпност” (Ornament a zločin).

След Първата световна война гражданинът на света Лоос става граждадин на новосъздадената Чехословакия.

Лоос е автор на архитектурната концепция на Raumplan, която поглежда иновативно към вътрешната подредба на обекта и разделя сградата на взаимносвързани многостепени пространства.

ЗАПАЗЕТЕ ДАТАТА:

18  юни 2020  в 19 часа – обиколка на живо на вила Винтерниц в Прага

Архитектът Адам Гебриан ще ни разведе из наскоро реконструираната вила Винтерниц в Прага, която е от 1932 г. – последната работа на родения в Бърно новатор на модерната архитектура Адолф Лоос.

Проектът разкрива не само силна архитектурна концепция, която и днес оказва значително влияние, но и бурната история на вилата и нейните собственици.

Насладете се на цялостното впечатление, като посетите виртуално един типичен пример от творбите на Лоос.

Регистрация за участие в разходката е безплатна и може да я направите на адрес: https://www.eventbrite.co.uk/e/a-live-stream-tour-of-adolf-loos-villa-winternitz-prague-tickets-108111981848?fbclid=IwAR2XvsXJAHquDBt_Qjv3TcqOiJ9Myld1HKifx737O43JhQ7bqFRaLpaZnBI.

Събитието е част от поредицата на Адам Гебриан „Изненадващи сгради” по Mall TV, където ще бъде запазен и записът от коментираната разходка.

Адам Гебриан е чешки архитект, теоретик и популяризатор на архитектурата. През 2015 г. печели наградата Архитект на годината за издателска и дискусуионна дейност, чрез която спомага за повишаване на осведомеността за архитектурната култура.

Редовно пише за печатни медии, като например за „Лидове новини”, „Респект”, „Хосподаржске новини”, а от 2009 г. води свое предаване в радио Wave. Той е един от основателие на Центъра за архитектура и градско планиране (CAMP)  в Прага. На сървъра Stream.cz води своя собствена поредица Gebrian versus, а от 2018 г. работи със сървъра Mall.tv, на който представя две предавания, посветени на архитектурата: „Изненадващи сгради” / Překvapivé stavby и Gebrian: PLUS/MINUS.