Арх. Лозан Лозанов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за особено значимите му заслуги

Арх. Лозан Лозанов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за особено значимите му заслуги

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Лозан Лозанов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за особено значимите му заслуги към развитието на културата и изкуствата.

Лозан Лозанов е един от най-изтъкнатите творци в съвременната архитектурна практика с  доказан  принос  към българската култура.

От 1985 до 1989 г. работи в проектантската организация на Министерство на културата. През 1966 г. съвместно с арх. Христо Цветков, проектират и реализират сградата на хотел „Плиска” в София. В дългогодишната си съвместна творческа дейност с арх. Богдан Томалевски са проектирали и реализирали много емблематични сгради между които е Пощенската палата в гр.Русе,  Държавната резиденция в Бояна и др.

Работи активно и с художници и скулптори: проф. Светлин Русев, проф.Дечко Узунов, проф. Крум Дамянов, проф. Валентин Старчев, проф. Величко Минеков, Димитър Бойков, проф. Любомир Далчев. В резултат на съвместните им усилия се реализирани редица паметници: Паметникът на Св. Климент Охридски в София /с проф. Л. Далчев/, Паметникът на Съединението в Пловдив /с проф. В. Минеков/, Храмът „Света Петка“ в местноста „Рупите“, изграден по желание и със спонсорството на Ванга / с проф. Светлин Русев/.

В сътрудничество и в авторски колективи е при изграждането на сградите на Министерството на външните работи / в колектив с арх. Б. Томалевски и арх. Н. Антонов/, Хотелът в комплекса на БАН в София /заедно с арх. Бисера Рибарова/, Комплексът на Националния радио-телевизионен център в София.

снимка:gradat.bg